ΠΟΙΑ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΩΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 1830 ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

SITE METER


12.11.07

ΒΑΣΙΛΙΚΕΣ ΔΥΝΑΣΤΕΙΕΣ

Και η χθεσινή εκλογή Αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ απέδειξε ότι το 1974 οι Έλληνες δεν κατήργησαν με δημοψήφισμα, όπως αβασίμως πιστεύεται, τον θεσμό της Βασιλείας.

Απλώς κατήργησαν τον Βασιλικό οίκο της Δανίας..

Τον αντικατέστησαν με τις δυναστείες των βασιλικών οίκων Παπανδρέου, Καραμανλή και Μητσοτάκη. Και μόνον στο ενδιάμεσο ως Αντιβασιλείς, εβασίλευσαν (αντ’ αυτών) οι Κ. Σημίτης και Μ. Έβερτ. (Τον παλαιό βασιλικό οίκο των Βενιζέλων κληρονόμησε, μετά τον θάνατο του Σοφ. Βενιζέλου, ο εξ επιγαμίας συγγενικός οίκος Μητσοτάκη. Ο σημερινός Βενιζέλος δεν μπόρεσε να θεμελιώσει δικαιώματα στην διαδοχή. Αν και Ευάγγελος δεν έλαβε το καλό άγγελμα!!).

Όταν έφθασε όμως η ώρα οι Αντιβασιλείς παρέδωσαν το σκήπτρο στον εκ του βασιλικού οίκου διάδοχο..

10 σχόλια:

Univers είπε...

Νομίζω ότι, όσο τουλάχιστον υπάρχει κάποιος Παπανδρέου για υποψήφιος αρχηγός στο ΠΑΣΟΚ, τζάμπα αναλίσκονται σε δημοψηφίσματα και συμμετοχικές δημοκρατίες. Η εκλογή του θα είναι βεβαία.

Να κάνουν εσωκομματικές εκλογές μόνον όταν (αν) τελειώσουν οι Παπανδρέηδες.

(Όχι ότι ο Μπένι δεν έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του - ιδιαίτερα τις πρώτες ημέρες μετά την 16/09 - για να αυτοδυσφημισθεί)

Unknown είπε...

Δεν προβλέπεται σύντομο το τέλος της δυναστείας.
Η μεγάλη Μαργαρίτα ετοιμάζει την μικρή ως διάδοχο.

Λωτοφάγος είπε...

Αν πω ότι η ελληνική πολιτική σκηνή με αηδιάζει, θα θεωρηθώ σνομπ; Μήπως να μεταναστεύσω και να ξαναγυρίσω σε 20 χρόνια ή τότε δεν θα υπάρχει Ελλάδα; Μήπως είμαστε πολλοί που προβληματιζόμαστε, αλλά είμαστε "σκόρπια διαδήλωση", όπως έλεγε ο βενιζελικός παππούς μου; Πάσα πρόταση συζητήσιμη.

Unknown είπε...

@Λωτοφάγος
Μάλλον ρωμαντικός θα θεωρηθείτε!
Η διαφορά της πολιτικής στα διάφορα κράτη της Ευρώπης είναι ποσοτική και όχι ποιοτική!
Θυμηθείτε την Ιταλία επί του διαβοήτου (η λέξη του πάει γάντι..) Σοσιαλιστού Πρωθυπουργού Κράξι (Καλλίτερα "Κράξει"!! Τον έκραξαν κυριλεκτικώς και δικαίως!! Πέθανε φυγόδικος στα κτήματα του στην Τυνησία!).
Στην Ιταλία τότε για το σύνολο των βουλευτών είχαν ασκηθεί από την Δικαιοσύνη ποινικές διώξεις!!

Locus Publicus είπε...

Προσωπικά πιστεύω πως το επόμενο μεγάλο και πιθανώς ριζοσπαστικό πολιτικό γεγονός, θα είναι σε τέσσερα χρόνια η υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη για την πρωθυπουργία.

Δυναστείες υπάρχουν παντού, και επιμένουν. Ακόμα και στην Αμερική, οπου υπάρχει σαφέστατη αντι-δυναστειακή νοοτροπία, βιώνουμε τα τελευταία χρόνια την άνοδο των "κολλητών". George W και Hillary. Επιστροφή στις δυναστείες;

Unknown είπε...

@locuspublicus
Δύσκολο θεωρώ σε 4 χρόνια την αλλαγή βασιλικής δυναστείας.
Άλλωστε η Ντόρα δεν έχει (σήμερα τουλάχιστον)απήχηση στο μεγαλύτερο μέρος των νεοδημοκρατών σε πανελλήνια κλίμακα.

squarelogic είπε...

Κε Βαρδάκα,το βεβαιο ειναι οτι περιμενει με το χερι στην σκανδάλη...Βεβαια ο Καραμανλης δεν ειναι ΓΑΠ,κι αυτος ακομη ο ΓΑΠ κατατροπωσε τελικα τον "πολυ" Βενιζέλο...Εξαρτάται επισης και τι αποφασιζουν τα περαν του Ατλαντικού αφεντικα:ποια απο τις δυναστείες θα εξυπηρετησει καλυτερα τα σχεδια τους...εκει ισως υπολειπεται ο Καραμανλης...

Πολυ ευστοχη η παρατηρηση της "αλλαγής"βασιλικων οικων...

Univers είπε...

Πάντως η εγγονή της Μαργαρίτας έχει και το ατού της εμφάνισης...

Unknown είπε...

@squarelogic
Άγνωστες οι βουλές του Υψίστου!

@univers
Πιο εμφανίσιμες από τον Μπένι; Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο!
Γενικώς πάντως ξέρω και πιο εμφανίσιμες αλλά όμως χωρίς το κληρονομικό χάρισμα!!!

Λωτοφάγος είπε...

Αυτό με τη μικρή το άκουσα κι εγώ και έπεσα σε κατάθλιψη: δεν θα τελειώσουν ποτέ! Θυμάμαι τον Κράξι. Ήταν εκείνη η ευτυχισμένη εποχή που η Ιταλία θεωρούνταν ακόμα πιο διεφθαρμένη από εμάς. Τώρα τους ξεπεράσαμε -και δεν αποκτήσαμε καν τους υπέροχους δρόμους τους!